Valikkoon

Ota elämäsi omiin käsiisi

Hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun avuksi

Kun kyse on eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta (BPH), yrtti nimeltä sahapalmun marja (Serenoa repens) on parempi kuin parhaat lääkkeet, joita apteekilla on tarjota.
Massiivinen uusi systemaattinen katsaus ja meta-analyysi vahvistaa sen, minkä monet luontaisterveyden alalla jo tiesivät. Kun on kyse eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta (BPH) eli eturauhasen suurentumisesta, joka on niin ärsyttävä ja yleinen vanhemmilla miehillä, yrtti sahapalmun marja on parempi kuin parhaat lääkkeet, joita apteekilla on tarjota.

BPH on niin paljon osa miesten ikääntymistä, että yli puolet miehistä kärsii siitä elämänsä aikana. Se rasittaa 85 prosenttia yli 85-vuotiaista miehistä.
Sahapalmu-kapseli Solgarilta Serenoa repens
BPH aiheuttaa tiheää virtsaamista, myös yöllä, lisääntynyttä kiireellisyyttä ja voiman vähenemistä. Se voi johtaa virtsatietulehduksiin ja -infektioihin sekä munuaisvaurioihin, ja se voi aiheuttaa libidon menetystä ja erektiohäiriöitä. Vaikka lääkehoitoja on olemassa, kuten kaikilla lääkehoidoilla, niillä on useita sivuvaikutuksia. Kun otetaan huomioon, että lääkkeet on suunniteltu miesten lisääntymisterveyteen, ehkä häiritsevin yleisistä sivuvaikutuksista on erektiohäiriö. Niinpä luonnollinen vaihtoehto, joka toimii vähintään yhtä hyvin ja on samalla turvallisempi, olisi valtava edistysaskel miesten terveyden kannalta.

Tämä luonnollinen vaihtoehto on yrtti sahapalmun marja. Sahapalmu on osoittautunut yhtä hyväksi tai jopa paremmaksi kuin finasteridi (Proscar) head-to-head-tutkimuksissa. Se on todettu tutkimuskatsauksessa yhtä tehokkaaksi.

Sahanpalmunmarja on pärjännyt yhtä hyvin alfasalpaajia vastaan, jotka ovat syrjäyttäneet finasteridin BPH:n hoitoon eniten määrättyinä lääkkeinä. Yrtti on vähintään yhtä hyvä kuin tamsulosiini (Flomax) (katso tästä, tästä, tästä ja tästä), ja miehillä, joilla on vaikea BPH, se toimii jopa paremmin.

Sahanpalmetton toinen todella suuri etu on se, että se on näissä tutkimuksissa todettu johdonmukaisesti turvallisemmaksi ja aiheuttaa vähemmän sivuvaikutuksia, mukaan lukien eturauhaslääkkeiden yleinen sivuvaikutus, erektiohäiriö. Sahapalmun marja ei vaikuta kielteisesti seksuaaliseen toimintaan, vaan se itse asiassa parantaa sitä 30 prosenttia.

Nyt vuonna 2018 tehdyssä meta-analyysissä on koottu kaikki tutkimukset yhteen ja piikattu kiinni eturauhasen yrtti-lääke-keskustelu: voittaja on luontaislääkintä.

Meta-analyysi sisälsi 27 vuosina 1983-2016 julkaistua tutkimusta, joissa oli mukana yhteensä 5800 miestä. Tutkimuksista 12 oli havainnointitutkimuksia ja 15 kontrolloituja. Kaikissa tutkimuksissa käytettiin 320 mg sahapalmunmarjauutetta. Sahapalmettoa verrattiin lumelääkkeeseen tai lääkkeisiin, joihin kuului alfasalpaajia, kuten tamsulosiinia, 5-alfa-reduktaasin estäjiä, kuten finasteridia, ja muita.

Verrattuna lumelääkkeeseen sahapalmun marja vähensi merkittävästi miesten yöllisiä virtsaamisia: heidän täytyi käydä 64 prosenttia harvemmin. Virtsan virtaus lisääntyi merkittävästi sahapalmun vaikutuksesta.

Laadukkaissa tutkimuksissa sahapalmua verrattiin alfasalpaajiin, kuten tamsulosiiniin, ja vaikka niiden välinen ero ei ollut merkittävä, eturauhasen kansainväliset oirepisteet (International Prostate Symptom Scores, IPSS) paranivat enemmän sahapalmulla, mikä tarkoittaa, että yrtti on vähintään yhtä hyvä kuin lääke. Sahanpalmu oli tamsulosiinin veroinen yöllisen heräämisen, virtsan virtauksen ja eturauhasen koon suhteen.

Kun sahapalmettoa verrattiin 5-alfa-reduktaasin estäjiin, kuten finasteridiin, IPSS parani yhtä paljon.

Sahapalmun marjauute pystyi parantamaan merkittävästi IPSS-arvoa, virtsanvirtausta, yöllä virtsaamiseen heräämistä, elämänlaatua ja eturauhasen tilavuutta: toisin sanoen se todella kutisti suurentunutta eturauhasta. Tärkeää on, että neljän tutkimuksen meta-analyysi vahvisti, että sahapalmulla ei ollut vaikutusta seksuaaliseen toimintakykyyn, mikä tarkoittaa, että toisin kuin lääkkeet, se ei aiheuta erektiohäiriöitä ja siemensyöksyhäiriöitä oli huomattavasti vähemmän. Tarkemmin sanottuna sahapalmetto paransi IPSS-arvoa 5,73 pistettä (suhteutettuna vain 3,1 pisteen parannusta pidettiin “kliinisesti merkityksellisenä”), virtsan virtaus parani merkittävästi 2,26 ml/s, miesten piti nousta virtsaamaan 1,56 kertaa vähemmän yössä, elämänlaatu parani merkittävästi 1,07 pistettä ja eturauhasen tilavuus kutistui 2,36 ml.

Pitkäkestoisissa tutkimuksissa, jotka kestivät vuoden tai pidempään, tulokset olivat vieläkin parempia: elämänlaatu parani 1,31 pistettä ja eturauhasen tilavuus pieneni peräti 5,37 millilitraa.

Jälleen kerran yrtin turvallisuudesta saatava suuri hyöty oli selvä. Sahapalmun pitkäaikainen käyttö oli turvallista ja hyvin siedettyä, eikä sillä ollut haittavaikutuksia seksuaaliseen toimintaan. Tutkijat korostivat, että iäkkäämmässä miesväestössä, joka käyttää usein useita lääkkeitä, tehokas BPH:n hoito, joka on erittäin turvallinen ja jolla on “hyvin vähäisiä” lääkeinteraktioita", on “merkityksellinen”.

Ja nyt vihdoinkin tämän meta-analyysin tulosten perusteella tutkijat suosittelevat, että sahapalmun marjauutetta “tulisi harkita hoitovaihtoehtona seuraavassa päivityksessä LUTS:n [alempien virtsateiden oireet, jotka liittyvät BPH:hon] hoito-ohjeissa”.

Tämä erittäin jännittävä systemaattinen katsaus ja meta-analyysi osoittaa vankasti, että kasviperäisestä hoidosta on hyötyä lääkehoitoon verrattuna.

Kirjoittajat: Linda Woolven ja Ted Snider

Lähde, GreenMedInfo.com

Edistä eturauhasen terveyttä kurpitsan siemenillä

Tämä hyöty voidaan saada sekä koko siemenestä että öljystä, mutta tutkimukset öljyn vahvuudesta eturauhasen terveyden edistämisessä antavat sille etulyöntiaseman.

Tohtori Mercola selittää, että kurpitsansiemenissä on “korkea sinkkipitoisuus, joka on tärkeää eturauhasen terveydelle (jossa sitä on elimistössä suurimmat pitoisuudet) ja myös siksi, että kurpitsansiemenuutteilla ja -öljyillä voi olla merkitystä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (BPH eli suurentunut eturauhanen) hoidossa”.

Tätä kurpitsansiemenöljyn eturauhaselle tuottamaa hyötyä on tutkittu ja testattu laajasti. Nutrition Research and Practice -lehden kontrolloidussa tutkimuksessa todettiin, että kurpitsansiemenöljy voi parantaa BPH-oireita.
Sahapalmu-kapseli Solgarilta Serenoa repens
Tutkimuksen tekivät korealaiset tutkijat, jotka antoivat plasebona bataattitärkkelystä ryhmälle A, kurpitsansiemenöljyä ryhmälle B, sahapalmuöljyä ryhmälle C ja kurpitsansiemenöljyä ja palmuöljyä ryhmälle D 47 eri miehelle, jotka kärsivät BPH:sta 12 kuukauden ajan.

Tutkimuksessa todettiin, että sekä kurpitsansiemenöljy että sahapalmuöljy paransivat BPH:n oireita, ja merkittävin parannus tapahtui kuuden kuukauden kuluttua kurpitsansiemenöljyryhmässä.

Jos sinulla on eturauhasvaivoja tai haluat suojella sitä, napostele muutama kurpitsansiemen saadaksesi sinkkiboostin ja nielaise teelusikallinen tai kaksi öljyä joka päivä. Jos haluat lisätietoja kurpitsansiemenöljyn eduista eturauhasellesi, lue tuore postaus.
Lähde, GreenMedInfo.com

Muista, asut Suomessa ja EU:ssa ja siksi kaikki järkevä on kiellettyä, joten nämä artikkelit eivät ole terveydellisiä ohjeita, vaan silkkaa pohdintaa. Konsultoi aina lääkäriäsi terveydellisissä kysymyksissäsi.

Sivun alkuun