Valikkoon

Ota elämäsi omiin käsiisi

Kuuhuijaus, osa 1

“Yleisesti uskotaan, että ihminen lentää suoraan maasta kuuhun, mutta siihen tarvittaisiin niin valtava kulkuneuvo, että se olisi taloudellisesti mahdotonta. Sen pitäisi kehittää riittävä nopeus, jotta se voisi läpäistä ilmakehän ja voittaa maan painovoiman, ja kun se on matkannut kuuhun asti, siinä pitäisi olla vielä tarpeeksi polttoainetta laskeutuakseen turvallisesti ja palatakseen takaisin maahan. Jotta retkikunnalla olisi riittävästi turvamarginaalia, emme käyttäisi vain yhtä alusta, vaan vähintään kolmea alusta … Jokainen raketti olisi New Yorkin Empire State Buildingia korkeampi [melkein ¼ mailia korkea] ja painaisi noin kymmenen kertaa Queen Maryn painon eli noin 800 000 tonnia.” - Wernher von Braun, Apollo-avaruusohjelman isä, kirjoittaa kirjassaan Conquest of the Moon (Kuun valloitus).

jos NASA pystyi toteuttamaan niin törkeän huijauksen koko maailman edessä ja pitämään valheen yllä neljä vuosikymmentä, mitä se kertoo saamiemme tietojen hallinnasta? Mitä se kertoo tiedotusvälineistä, tiedeyhteisöstä, koulutusyhteisöstä ja kaikista muista instituutioista, joihin luotamme totuuden kertomisen suhteen? Mitä se kertoo sen maailman luonteesta, jossa elämme?


Kaikki alkoi muutama kuukausi sitten, kun minusta tuli hyvin kiireinen päivätyössäni sekä perhedraaman ja erittäin aikaa vieväksi osoittautuneen sivuprojektin kanssa, mikä kaikki teki minun yhä vaikeammaksi raivata aikaa sarjan jäljellä olevien lukujen työstämiseen. Noin kahden seuraavan kuukauden aikana menetin kaiken liikevoiman, ja pian minun oli vaikea motivoida itseäni kirjoittamaan, vaikka aikaa löytyisikin.

Niin käy joskus. Vaikka se kuulostaa melko kliseiseltä, “kirjailijan lukko” on hyvin todellinen ilmiö. Monesti istun näppäimistön ääressä ja sanat virtaavat päästäni nopeammin kuin saan ne kirjoitettua sivulle. Mutta on myös aikoja, jolloin puolikkaankin kunnollisen lauseen tuottaminen tuntuu lähes mahdottomalta tehtävältä. Tämä oli yksi niistä hetkistä.

Löysin kuitenkin uuden inspiraation lähteen, kun vaimoni lähetti minulle sähköpostitse hiljattain tarinan väärennetystä hollantilaisesta kuukivestä, jota minä ja monet muut pidimme varsin huvittavana ja joka myös muistutti minua siitä, että minulla oli paljon muita Apollo-hankkeeseen liittyviä tiedonmurusia, joita olin kerännyt niiden yhdeksän vuoden aikana, jotka ovat kuluneet siitä, kun kirjoitin ensimmäisen kerran väitetyistä kuuhun laskeutumisista. Sen jälkeen, kun olin katsonut asiaa ensimmäisen kerran vuonna 2000, olin melko vakuuttunut siitä, että laskeutumiset olivat itse asiassa väärennettyjä, mutta oli täysin selvää, että melko lyhyt ja lähinnä kieli poskessa kirjoitettu viesti, jonka julkaisin heinäkuussa 2000, ei vakuuttanut ketään muuta siitä.

Niinpä harkitsin kattavampaa tarkastelua Apollo-ohjelmasta. Sitä varten otin esiin alkuperäisen Apollo-postaukseni sekä useita muita palasia, jotka olivat hajallaan aiemmissa uutiskirjeissä, lisäsin mukaan kaiken uudemman materiaalin, joka ei ollut koskaan päässyt verkkosivuilleni, ja etsin sitten Internetistä lisätietoja. Näin tehdessäni tajusin, että paljon paremmat perustelut voitaisiin esittää kuin mitä olin aiemmin tarjonnut lukijoille.

Ymmärsin myös, että asialle voitaisiin löytää paljon parempi selitys kuin se, mitä tällä hetkellä on saatavilla internetissä.

Olin itse asiassa melko yllättynyt siitä, miten vähän tietoa on olemassa - pari Bill Kaysingin ja Ralph Renen kirjaa, muutama verkkosivusto ja erilaisia, laadultaan vaihtelevia YouTube-videoita. Lähes kaikki verkkosivustot ja videot pyrkivät pysyttelemään samoissa asioissa, joita Kaysing ja Rene ovat käsitelleet, ja ne käyttävät lähes kaikki samoja NASA:n valokuvia argumentoidakseen samoista asioista. Samoin on myös sivustoja, jotka pyrkivät “kumoamaan” käsityksen, että laskeutumiset olivat väärennettyjä, ja näitä sivustoja näyttää olevan enemmän kuin huijaussivustoja.

Kärsiessäni eri sivustojen puuduttavasta yhdenmukaisuudesta molemmin puolin käytävän keskustelun, kävi täysin selväksi, että keskustelun salaliittoteoriapuoli kaipasi vakavasti uutta lähestymistapaa ja uusia näkemyksiä. Niinpä aloin jälleen kirjoittaa. Kuumeisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisin hylännyt Laurel Canyon -sarjan. Aion palata sen pariin melko pian.

Ja totta puhuen, vaikka Apollon tarina saattaa aluksi vaikuttaa radikaalilta irtiotolta meneillään olevasta Laurel Canyon -sarjasta, se ei itse asiassa ole lainkaan kovin suuri kiertotie. Loppujen lopuksi elämme edelleen 1960- ja 1970-luvuilla. Ja merkittävässä määrin hengailemme luultavasti edelleen Laurel Canyonissa - sillä kenen muun tehtäväksi NASA olisi voinut uskoa kaiken Apollo-materiaalin jälkikäsittelyn, jos ei Lookout Mountain Laboratorion ?

Olen muuten hyvin tietoinen siitä, että monet, monet ihmiset - jopa monet niistä, jotka ovat nähneet läpi muidenkin hallituksemme kertomien tarinoiden - ovat sitä mieltä, että kuuhuijausteoreetikot ovat täysiä sekopäitä. Ja paljon koordinoituja ponnisteluja on tehty, jotta heistä olisi tehty sellaisia. Tämä tekee kuuhuijauskeskustelusta mahdollisesti vaarallisen asian.

Muistatteko, kun Luther (Don Knottsin esittämä) haastettiin oikeuteen kunnianloukkauksesta elokuvassa The Ghost and Mr. Chicken? Äläkä yritä teeskennellä, ettet ole koskaan nähnyt sitä, koska me molemmat tiedämme, että olet nähnyt. Joka tapauksessa, hän menee oikeuteen, ja luonnetodistaja kutsutaan paikalle, ja kaveri antaa uskottavan todistuksen Lutherin puolesta, ja on selvää, että oikeussali on vaikuttunut, ja kaikki näyttää hyvältä nebish-sankarimme Lutherin kannalta. Muistatteko, mitä seuraavaksi tapahtuu? Ristikuulustelussa todistaja paljastaa olevansa ufokerhon puheenjohtaja, joka pitää kokouksiaan Marsissa!

Oikeussali tietenkin purskahtaa nauruun, ja kaikki aiemmin uskottava todistus lentää välittömästi ikkunasta ulos.

Olen jo saanut sähköpostiviestejä, joissa varoitetaan, että minulle käy samoin (ihmisiltä, jotka kuulivat minun keskustelevan aiheesta Meria Hellerin radio-ohjelmassa). Ei kuitenkaan syytä huoleen - minulla on jonkinlainen etu muihin verrattuna, jotka ovat yrittäneet kulkea tätä tietä: En oikeastaan välitä. Tehtäväni on selvittää totuus, missä tahansa se sitten piileekin; jos eri kohdissa matkan varrella jotkut loukkaantuvat ja toiset kyseenalaistavat mielenterveyteni, se ei oikeastaan ole asia, jonka vuoksi menetän yöuniani.

Joka tapauksessa monet ihmiset ovat erittäin haluttomia luopumaan uskostaan Apollo-lentojen onnistumiseen. Monet ihmiset itse asiassa sulkeutuvat jo pelkästä maininnasta, että kuuhun laskeutuminen olisi ollut väärennös, eivätkä suostu edes harkitsemaan mahdollisuutta (Facebook ei muuten todellakaan ole paras paikka edistää käsitystä siitä, että laskeutuminen olisi ollut väärennös, jos joku sattuu ihmettelemään). Silti jotkut tosiuskovaiset myöntävät, että vaikka he uskovat vakaasti, että me todellakin laskeuduimme Kuuhun, he olisivat ymmärtäneet, jos se olisi ollut huijaus. Kun otetaan huomioon ajan ilmapiiri, jossa kylmän sodan jännitteet kytivät ja amerikkalaiset etsivät huolestuneina merkkejä siitä, että heidän maansa oli edelleen hallitseva eikä teknologisesti Neuvostoliittoa huonompi, voitaisiin antaa anteeksi, jos NASA olisi huijannut maailmaa.

Tällaiset tunteet saivat minut ymmärtämään, että kuuhun laskeutumisen valhe on jossain määrin ainutlaatuinen amerikkalaisille kerrottujen suurten valheiden joukossa, koska se oli asioiden suuressa kuvassa suhteellisen hyväntahtoinen valhe, joka oli helppo keksiä. Laskeutumisen myöntämisellä väärennökseksi ei olisi läheskään samanlaista vaikutusta kuin esimerkiksi 3 000 amerikkalaisen joukkomurhan myöntämisellä ja miljardien dollarien arvoisen kiinteistöomaisuuden tuhoamisella ja tämän rikoksen käyttämisellä tekosyynä kahden laittoman sodan käymiselle ja kansalais-, laki- ja yksityisyydensuojan oikeuksien poistamiselle.

Vaikka kyseessä oli suhteellisen hyväntahtoinen valhe, amerikkalaiset ovat kuitenkin hyvin haluttomia luopumaan käsityksestä, että lähetimme ihmisiä Kuuhun. Siihen on useita syitä, joista yksi on se, että vallalla on romanttinen käsitys siitä, että nuo olivat hienoja vuosia - vuosia, jolloin saattoi olla ylpeä olla amerikkalainen. Ja nykyään ihmiset tarvitsevat tuollaista romanttista nostalgiaa, johon tarttua.

Mutta se ei ole tärkein syy siihen, että ihmiset pitävät niin sitkeästi, usein jopa vihaisesti, kiinni siitä, mikä on pohjimmiltaan aikuisten versio joulupukista, pääsiäispupusta ja hammaskeijusta. Se, mikä heitä ensisijaisesti motivoi, on pelko. Ihmiset eivät kuitenkaan pelkää itse valhetta, vaan sitä, mitä valhe kertoo meitä ympäröivästä maailmasta ja siitä, miten se todella toimii. Sillä jos NASA pystyi toteuttamaan niin törkeän huijauksen koko maailman edessä ja pitämään valheen yllä neljä vuosikymmentä, mitä se kertoo saamiemme tietojen hallinnasta? Mitä se kertoo tiedotusvälineistä, tiedeyhteisöstä, koulutusyhteisöstä ja kaikista muista instituutioista, joihin luotamme totuuden kertomisen suhteen? Mitä se kertoo sen maailman luonteesta, jossa elämme?

Tämä on se, mikä pelottaa ihmisiä ja estää heitä edes harkitsemasta sitä mahdollisuutta, että heitä on voitu huijata niin perusteellisesti. Ihmisillä ei ole ongelmaa sen kanssa, että heille valehdellaan kuuhun laskeutumisesta, vaan sen oivaltaminen, joka tulee tuon paljastuksen myötä: jos he pystyivät valehtelemaan siitä, he voivat valehdella mistä tahansa.

Kokemukseni on ollut, että valtaosa ihmisistä, jotka todella uskovat kuuhun laskeutumiseen, eivät tiedä käytännössä mitään väitetyistä tehtävistä. Ja kun he kohtaavat joitakin epäuskottavimpia näkökohtia noista väitetyistä tehtävistä, he esittävät useimmiten argumentin, jonka jokainen “salaliittoteoreetikko” on kuullut ainakin tuhat kertaa: “Se ei voi mitenkään olla totta, koska ei ole mahdollista, että näin suurta valhetta olisi voitu salata koko tämän ajan … liian monet ihmiset olisivat tienneet siitä … joopa joo.”

Mutta entä jos omat silmäsi ja synnynnäinen (vaikkakin tukahdutettu) kykysi ajatella kriittisesti ja itsenäisesti kertovat sinulle, että se, mitä kaikki valtion instituutiot väittävät todeksi, on itse asiassa valhetta? Mitä sitten teet? Luotatko omiin kognitiivisiin kykyihisi vai seuraatko sokeasti auktoriteetteja ja teeskentelet, että kaikki voidaan selittää pois? Jos jonkun maailmankatsomus ei salli uskoa sitä, minkä voi nähdä omin silmin, ongelma on ilmeisesti maailmankatsomuksessa. Muuttaako siis maailmankatsomustaan vaiko elää kieltämisessä?

Kuuhun laskeutumisen valhe on ainutlaatuinen suurten valheiden joukossa myös toisella tavalla: se on valhe, jota ei näytä olevan mahdollista ylläpitää loputtomiin. Washingtonin ei tarvitse koskaan kertoa mitään esimerkiksi Kennedyn murhista. Loppujen lopuksi he ovat valehdelleet Lincolnin salamurhasta jo lähes puolitoista vuosisataa ja selvinneet siitä. Mutta kuuhun laskeutumista koskevalla huijauksella on mielestäni oltava jonkinlainen päättymispäivä.

Kuinka monta vuosikymmentä voi kulua ilman, että kukaan tulee edes lähelle uusintaesitystä, ennen kuin ihmiset alkavat tajuta? Neljä vuosikymmentä ei ilmeisesti ole riittänyt, mutta entä viisi, kuusi tai seitsemän? Entä sitten, kun saavutamme 100-vuotisjuhlavuoden?

Jos ensimmäistä Atlantin ylittävää lentoa ei olisi seurannut toinen yli neljäänkymmeneen vuoteen, olisiko kukaan pitänyt sitä epätavallisena? Jos auton alkuaikoina, jolloin ihmiset ajelivat tyytyväisinä T-malleillaan 40 kilometrin tuntinopeudella, joku olisi yhtäkkiä kehittänyt auton, jota voisi ajaa turvallisesti 500 kilometrin tuntinopeudella, ja sitten muutaman vuoden kuluttua tuo auto katoaisi, ja moniin vuosikymmeniin sen jälkeen kukaan ei enää koskaan lähellekään rakentanut autoa, joka pystyisi samanlaiseen suorituskykyyn, tuntuisiko se lainkaan oudolta, vaikka autoteollisuudessa oli tapahtunut valtavaa edistystä?

On viitteitä siitä, että tällä valheella on todellakin parasta ennen -aikansa. CNN.com -sivustolla 17. heinäkuuta 2009 julkaistun kirjoituksen mukaan “viimeisestä Apollo-kuulennosta on kulunut 37 vuotta, ja kymmenillä miljoonilla nuoremmilla amerikkalaisilla ei ole mitään muistoja kuuhun laskeutumisen seuraamisesta suorana lähetyksenä. Teksasin Houstonissa toimivan avaruusalan konsultin Mary Lynne Dittmarin vuosina 2005-2006 tekemän kyselyn mukaan yli neljäsosa 18-25-vuotiaista amerikkalaisista epäili, että ihminen olisi astunut kuun kamaralle.”

Jokaisen toisinajattelevan kirjailijan tavoitteena on avata käsitysten ovia niin paljon, että sisään pääsee hieman valoa - niin että toivottavasti poliittisen heräämisen siemenet kylvetään. On monia ovia, jotka voidaan murtaa auki tämän tavoitteen saavuttamiseksi, mutta tämä ovi vaikuttaa erityisen haavoittuvalta. Liittykää siis seuraani, kun teemme pienen matkan Kuuhun. Tai ainakin teeskentelemme niin.

“Jos NASA olisi todella halunnut väärentää kuuhun laskeutumisen - puhumme nyt puhtaasti hypoteettisesti - ajoitus oli varmasti oikea. Television tulo, joka oli saavuttanut maailmanlaajuisen kriittisen massan vain vuosia ennen kuuhun laskeutumista, olisi osoittautunut ratkaisevaksi petoksen onnistumiselle.”
Wired Magazine

Adolf Hitler tiesi hieman valehtelun hienosta taidosta. Mein Kampf -kirjassaan hän kirjoitti: “Jos aiot valehdella, varmista, että se on todella hiton suuri valhe.”

Totta puhuakseni en ole aivan perehtynyt saksan kieleen, joten tämä ei ehkä ole tarkka käännös, mutta se kuvaa varmasti pääpiirteittäin sitä, mitä tuleva Führer yritti sanoa. Hän jatkoi selittämällä, että näin oli, koska kaikki kertovat jokapäiväisessä elämässään pieniä valheita, ja siksi he odottavat täysin, että muutkin tekevät niin. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan odota kenenkään kertovan todellista valhetta … tiedättehän, sellaista röyhkeää ja törkeää valhetta, joka on aivan liian absurdi ollakseen oikeasti valhe. Sellaista valhetta, joka on niin yliampuva, ettei kukaan uskaltaisi sanoa sitä, jos se todella olisi valhe.

Se on Hitlerin mukaan sellainen valhe, joka huijaa suuria ihmismassoja, vaikka valhe on niin läpinäkyvä, että se ei kestäisi minkäänlaista kriittistä analyysia, jota kukaan, joka käyttää aivojaan sen sijaan, että vain sokeasti hyväksyisi heille syötetyn tiedon oikeellisuuden. Otetaan esimerkiksi melko mielikuvituksellinen käsitys siitä, että Yhdysvallat laskeutui Kuuhun 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Puhumme juuri tällaisesta valheesta: sellaisesta, joka näyttää uhmaavan logiikkaa ja järkeä ja joka on kuitenkin juurtunut kansalliseen psyykeen siinä määrin, että se on kuin historiallinen tosiasia.

Ja jokaisen, joka uskaltaa kyseenalaistaa tuon “historiallisen tosiasian”, täytyy tietenkin olla täysin hullu.

Kuuhuijaus, Buzz Aldrin

Ennen kuin jatkan eteenpäin, minun pitäisi varmaan mainita tässä yhteydessä, että vielä suhteellisen hiljattain, jos olisin kuullut jonkun esittävän ilmeisen huumeiden vaikutuksen alaisena, että kuuhun laskeutuminen olisi ollut väärennös, olisin ensimmäisten joukossa tarjonnut kyseiselle henkilölle kyydin coffee shopppiin. Tutkiessani erilaisia muita aiheita on kuitenkin käynyt yhä ilmeisemmäksi, että melkeinpä kaikissa “salaliittoteorioissa” on aina muutama totuudenmurunen, riippumatta siitä, miten järjettömältä teoria aluksi vaikuttaa, ja niinpä alkuperäisestä skeptisyydestäni huolimatta minun oli pakko perehtyä Apollo-ohjelmaan lähemmin.

Ensimmäinen asia, jonka havaitsin, oli se, että Neuvostoliitto potki meitä tukevasti persiille avaruuskilvassa aina siihen asti, kun väitetään, että laskeuduimme ensimmäisellä Apollo-aluksella Kuuhun. Se ei ollut edes lähellä. Neuvostoliitto laukaisi ensimmäisen kiertoradalla olevan satelliitin, lähetti ensimmäisen eläimen avaruuteen, lähetti ensimmäisen ihmisen avaruuteen, teki ensimmäisen avaruuskävelyn, lähetti ensimmäisen kolmihenkisen miehistön avaruuteen, oli ensimmäinen valtio, jolla oli kaksi avaruusalusta yhtä aikaa kiertoradalla, teki ensimmäisen miehittämättömän telakoitumismanööverin avaruudessa ja laskeutti ensimmäisen miehittämättömän luotaimen Kuuhun.

Neuvostoliitto oli jo tehnyt kaiken, mitä Yhdysvallat teki ennen kuin se lähetti miehitetyn avaruusaluksen Kuuhun, ja se oli selvästi pysynyt vähintään askeleen tai kaksi edellä huippuluokan natsitiedemiesten tiimiämme. Vedot olivat selvästi neuvostoliittolaisten puolella, että he pääsisivät Kuuhun ensin, jos joku niin tekisi. Heidän astronauttinsa olivat viisi kertaa pidempään avaruudessa kuin meidän astronauttimme. Ja heillä oli huomattavan paljon aikaa, rahaa, tieteellistä lahjakkuutta ja ehkä ennen kaikkea kansallista ylpeyttä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Silti hämmästyttävää kyllä, uskomattoman suurista todennäköisyyksistä huolimatta altavastaajina olleet amerikkalaiset pääsivät ensimmäisinä perille. Emmekä ainoastaan onnistuneet ensin, vaan vielä neljänkymmenen vuoden jälkeen neuvostoliittolaiset eivät ilmeisesti ole vieläkään keksineet, miten me sen teimme. Kysymys, joka tässä selvästi herää, on yksinkertainen: Miksi kansakunta, joka oli maailman johtava avaruusmatkailun alalla, ei vain onnistunut pääsemään Kuuhun 1960-luvulla, vaan ei ole vieläkään tähän päivään mennessä päässyt sinne? Voisiko olla, että he olivat vain todella huonoja häviäjiä? Kuvittelen, että ehkä keskustelu Moskovan NASA:n vastaavassa yksikössä meni jotakuinkin näin:

Boris: Toveri Iivana, tänään on kamalia uutisia: jenkki-imperialistit ovat voittaneet meidät matkalla Kuuhun. Mitä meidän pitäisi tehdä?
Iivana: Panemme koko avaruusohjelmamme romukoppaan.
Boris: Mutta toveri, olemme niin lähellä menestystä! Ja olemme jo niin paljon ponnistelleet!
Iivana: Paskat siitä! Jos emme pääse ensimmäisinä, emme mene ollenkaan.
Boris: Mutta minä pyydän teitä toveri! Kuussa on niin paljon opittavaa meille, ja amerikkalaiset eivät varmasti jaa kanssamme saamaansa tietoa.
Iivana: Njet!

Tosiasiassa koko avaruusohjelma on alusta lähtien ollut pitkälti pelkkä hienostunut peite avaruudessa toimivien aseiden ja valvontajärjestelmien tutkimiselle, kehittämiselle ja käyttöönotolle. Tiedotusvälineet eivät tietenkään koskaan puhu tällaisista asioista, mutta hallituksen asiakirjoista käy selvästi ilmi, että avaruustutkimuksella tavoitellut päämäärät ovat suurelta osin sotilaallisia. Pelkästään tästä syystä on käsittämätöntä, etteivät Neuvostoliitot olisi seuranneet amerikkalaisia Kuuhun oman maanpuolustuksensa vuoksi.

Neuvostoliitto ei tietenkään ole ainoa, joka ei ole koskaan päässyt Kuuhun. Kiinalaisetkaan eivät ole. Eikä yksikään muukaan teollisuusvaltio, huolimatta siitä melko ilmeisestä seikasta, että jokaisella tällaisella planeetan valtiolla on nykyään käytössään teknologiaa, joka on valovuosien päässä siitä, mitä NASAn tutkijoilla oli käytettävissään 1960-luvulla.

Jotkut lukijat muistavat, että (ja nuoremmat lukijat saattavat haluta peittää silmänsä, koska seuraavat tiedot ovat melko järkyttäviä) 1960-luvulla kodin elektroniikka koostui 13-kanavaisesta mustavalkoisesta televisiosta, jossa oli pyörivä viritysvalitsin, kaninkorvat antennina eikä kaukosäädintä. Sellaisen huipputeknologian kuin taskulaskimen tulo kuluttajamarkkinoille oli vielä viiden vuoden päässä.

On tietysti täysin selvää, ettei se ollut kulutuselektroniikkaa, jonka väitetään lähettäneen ihmisiä Kuuhun. Kyse on kuitenkin siitä, että ilmailu- ja avaruusteknologian kehitys heijastelee kuluttajateknologian kehitystä, ja aivan kuten viihde- ja viestintäteknologia on muuttunut mullistavasti, myös ilmailu- ja avaruusteknologia on kehittynyt valovuosia viimeisten neljän vuosikymmenen aikana. Apollo-hankkeen parissa työskennelleet NASAn tutkijat työskentelivät teknologisesti pimeällä keskiajalla. Joten jos he pystyivät siihen silloin, niin melkeinpä kenen tahansa pitäisi pystyä siihen nytkin.

On sanomattakin selvää, että Amerikan olisi erityisen helppoa tehdä se uudelleen, koska olemme jo tehneet kaiken tutkimuksen, kehityksen ja testauksen. Ihmettelen siis, miksi emme ole palanneet Kuuhun sitten viimeisen Apollolennon? Väitettyjen laskeutumisten jälkeen puhuttiin paljon avaruusaseman perustamisesta Kuuhun ja mahdollisesti jopa Maan satelliitin asuttamisesta. Kaikki tällaiset puheet kuitenkin lopetettiin nopeasti ja unohdettiin pian, eikä yksikään ihminen ole käynyt Kuussa lähes neljään vuosikymmeneen.

Kysymys, joka tulee välittömästi mieleen, on jälleen kerran: miksi? Miksi yksikään kansakunta ei ole koskaan toistanut tai edes yrittänyt toistaa tätä ihmeellistä suoritusta? Miksi mikään muu kansakunta ei ole edes lähettänyt miehitettyä avaruusalusta Kuun kiertoradalle? Miksei yksikään muu kansakunta ole koskaan yrittänyt lähettää miehitettyä avaruusalusta matalan Maan kiertoradan ulkopuolelle?

Johtuuko se siitä, että olemme jo oppineet kaiken, mitä Kuusta oli opittavaa? Jos näin on, voisiko sitten perustellusti väittää, että olisi mahdollista tehdä kuusi satunnaista laskeutumista Maan pinnalle ja saada täydelliset ja perusteelliset tiedot tästä taivaankappaleesta? Pitääkö meidän uskoa, että kansainvälisellä tiedeyhteisöllä ei ole avoimia kysymyksiä, joihin voitaisiin vastata “paluumatkalla” Kuuhun? Eikö Kuuhun lähettämisestä ole mitään sotilaallista hyötyä? Onko ihmisen kiinnostus taivaankappaleiden tutkimiseen, joka on ollut ilmeistä koko historian ajan, yhtäkkiä lakannut?

Ehkä se on vain liian kallista, sanotte te. Mutta 1960-luku ei ollut erityisen vaurasta aikaa Yhdysvaltojen historiassa, ja koko vuosikymmenen ajan käytiin kallista kylmää sotaa ja vielä kalliimpaa “kuumaa” sotaa Kaakkois-Aasiassa, ja silti onnistuimme rahoittamaan peräti seitsemän miehitettyä Kuuhun suuntautuvaa matkaa, ja joka kerta käytimme uutta, kertakäyttöisiä, moniosaisia avaruusaluksia. Silti meidän pitäisi ilmeisesti uskoa, että sen jälkeisinä neljänä vuosikymmenenä yhdelläkään muulla kansakunnalla ei ole ollut varaa tehdä sitä edes kerran.

Kun kerran puhumme ajan kulumisesta, niin kuinka paljon aikaa teidän mielestänne on kuluttava, ennen kuin ihmiset alkavat kyseenalaistaa Kuuhun laskeutumista merkittävissä määrin? NASA on hiljattain ilmoittanut, että emme palaa Kuuhun, kuten aiemmin mainostettiin, vuoteen 2020 mennessä. Se tarkoittaa, että ensimmäisen väitetyn laskeutumisen 50-vuotispäivä tulee täyteen ilman jatkoa. Onko siitä kulunut tarpeeksi aikaa, jotta ihmiset alkavat ihmetellä? Entä sitten, kun kokonainen vuosisata on kulunut? Puhutaanko historiankirjoissamme edelleen kuuhun laskeutumisesta? Ja jos näin on, mitä ihmiset päättelevät tällaisista tarinoista? Kun he katsovat vanhoja rakeisia elokuvia 1960-luvulta, miten he sovittavat yhteen aikakauden naurettavan alkeellisen tekniikan ja ajatuksen siitä, että NASA lähetti ihmisiä Kuuhun?

Ajatelkaapa tätä omituista tosiasiaa: päästäkseen Maan pinnalta Kuun pinnalle Apollo-astronauttien olisi pitänyt kulkea vähintään 234000 mailia / 376000 km *. Sen jälkeen, kun viimeisen Apollo-lennon väitettiin palanneen Kuusta vuonna 1972, minkään maan astronautit eivät ole matkustaneet Maan pinnalta pidemmälle kuin noin 400 mailia / 640 km. Ja hyvin harvat ovat menneet edes niin kauas. Yhdysvaltain nykyisen avaruusohjelman pääkomponentit - avaruussukkulat, avaruusasema ja Hubble-teleskooppi - toimivat noin 200 mailin korkeudessa.

(* NASA ilmoittaa etäisyydeksi Maan keskipisteestä Kuun keskipisteeseen 239 000 mailia. Koska Maan säde on noin 4 000 mailia ja Kuun säde noin 1 000 mailia, jää etäisyydeksi pinnalta pinnalle 234 000 mailia. Väitettyjen avaruuslentojen aikana kuljettu kokonaismatka, mukaan lukien Maan ja Kuun kiertoradat, vaihtelivat Apollo 13:n 622 268 mailista Apollo 17:n 1 484 934 mailiin. Kaikki yhdellä bensatankilla.)

Lyhyesti yhteenvetona voidaan siis todeta, että 2000-luvulla paras miehitetty avaruusalus, jonka Yhdysvallat pystyy rakentamaan, yltää huipputeknologiaa hyödyntäen vain 200 mailin korkeuteen. Mutta 1960-luvulla rakensimme puoli tusinaa sellaista, jotka lensivät lähes 1 200 kertaa pidemmälle avaruuteen. Ja lensivät sitten vielä takaisin. Ja ne pystyivät siihen huolimatta siitä, että Apollo-lentojen käyttövoimana olleet Saturn V -raketit painoivat vaivaiset 3 000 tonnia, noin 0,004 prosenttia siitä, mitä samojen Saturn-rakettien pääsuunnittelija oli aiemmin sanonut, että niiden painoksi tulisi, jotta päästäisiin todella Kuuhun ja takaisin (lähinnä siksi, että tarvittaisiin käsittämättömän suuri määrä polttoainetta).

Maanläheisemmin sanottuna Yhdysvaltain astronautit eivät nykyään matkusta avaruuteen pidemmälle kuin San Fernandon laakson ja Fresnon välinen etäisyys. Apollo-astronautit sen sijaan kulkivat matkan, joka vastaa maapallon kiertämistä päiväntasaajan ympäri yhdeksän ja puoli kertaa! Ja he tekivät sen suunnilleen samalla polttoainemäärällä, joka nykyään kuluu tuohon 200 mailin matkaan, minkä vuoksi haluan, että NASA rakentaa seuraavan autoni puolestani. Ajattelin, että minun tarvitsee tankata tankki vain kerran, ja sen pitäisi riittää loppuelämäni ajan.

“Mutta hetkinen”, sanotte, “NASA:lla on vankat todisteet kuuhun laskeutumisen paikkansapitävyydestä. Heillä on esimerkiksi kaikki se filmimateriaali, joka on kuvattu kuussa ja lähetetty suorana lähetyksenä suoraan televisioihimme.”

Nyt kun kerran olemme aiheessa, minun on mainittava, että suorana lähetettävän kuvamateriaalin lähettäminen takaisin Kuusta oli toinen varsinainen innovaatio 1960-luvun teknologiassa. Yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin meillä olisi ollut vaikeuksia lähettää suoraa kuvamateriaalia Lähi-idän aavikoilta, mutta vuonna 1969 pystyimme lähettämään sitä takaisin Kuusta ilman minkäänlaista teknistä ongelmaa!

Kuten kävi ilmi, NASA:lla ei kuitenkaan ole enää kaikkea tuota Kuukävelymateriaalia. Totta puhuen, heillä ei ole mitään siitä. Viraston mukaan kaikki nauhat katosivat 1970-luvun lopulla. Kaikki 700 laatikkoa. Kuten Reuters kertoi 15. elokuuta 2006, “Yhdysvaltain hallitus on kadottanut alkuperäisen nauhoituksen ensimmäisestä kuuhun laskeutumisesta, mukaan lukien astronautti Neil Armstrongin kuuluisan ‘yksi pieni askel ihmiselle, yksi valtava harppaus ihmiskunnalle’ … Armstrongin kuuluisa kuukävely, jonka miljoonat katsojat näkivät 20. heinäkuuta 1969, on niiden lähetysten joukossa, joita NASA ei ole onnistunut löytämään vuoden etsintöjen aikana, sanoi tiedottaja Grey Hautaluoma. ‘Emme ole nähneet niitä pitkään aikaan. Olemme etsineet yli vuoden ajan, eikä niitä ole löytynyt’, Hautaluoma sanoi … ‘Kaikkiaan noin 700 laatikollista lähetyksiä Apollo-kuulennoilta on kateissa.’

Kun otetaan huomioon, että näiden nauhojen väitetään dokumentoivan ennennäkemättömän ja toistamattoman historiallisen tapahtuman, jonka sanotaan olevan 1900-luvun suurin teknologinen saavutus, miten ihmeessä olisi mahdollista, että 700 laatikkoa niitä olisi, ööh, “kadonnut”? Eikö tuollainen korvaamaton kansallinen aarre olisi hyvin huolellisesti inventoitava ja lukittava turvalliseen filmiholviin? Eikö niistä olisi tehty kopioita, ja eikö nekin olisi turvallisesti piilotettu jonnekin? Eikö niistä olisi tehty useita kopioita tiedeyhteisöjen ja akateemisten yhteisöjen tutkimuksia varten?

Jos NASA olisi väittänyt, että muutama nauha tai edes muutama laatikollinen nauhoja olisi kadonnut, olisimme ehkä voineet antaa asian olla. Ehkä joku huolimaton NASAn työntekijä esimerkiksi nauhoitti hajamielisesti Super Bowl -ottelun yhden nauhan päälle. Tai ehkä jotain kotipornoa. Mutta onko todella uskottavaa väittää, että koko kasettikokoelma on kadonnut - kaikki 700 kasettipakkausta, koko filmitallenne väitetyistä kuun laskeutumisista? Missä vaihtoehtoisessa todellisuudessa se tapahtuisi “vahingossa”?

Jotkut teistä luultavasti ajattelevat, että kaikki ovat jo nähneet kuvamateriaalin joka tapauksessa, kun se väitetysti lähetettiin suorana lähetyksenä 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa, tai NASAn verkkosivustolla, YouTubessa tai lukuisissa televisiodokumenteissa. Mutta olette väärässä. Totuus on, että alkuperäistä materiaalia ei ole koskaan esitetty, ei missään eikä milloinkaan - ja nyt, kun nauhat näyttävät sopivasti kadonneen, sitä ei ilmeisesti koskaan tulla esittämäänkään.

Se, että nauhat ovat kadonneet (ja NASAn mukaan ovat olleet kadoksissa jo yli kolme vuosikymmentä), ei hämmästyttävää kyllä ollut edes Reutersin artikkelin kiinnostavin tieto. Sieltä löytyi myös selitys siitä, miten väitetyt Moonwalk-nauhat, jotka me kaikki tunnemme, luotiin: “Koska NASAn laitteet eivät olleet yhteensopivia silloisen televisiotekniikan kanssa, alkuperäiset lähetykset piti näyttää monitorilla ja kuvata uudelleen televisiokameralla lähetystä varten.”

Joten se, mitä näimme silloin ja mitä olemme nähneet kaikissa NASA:n sittemmin julkaisemissa kuvamateriaaleissa, ei itse asiassa ollut suoraa lähetystä. Kyse oli päinvastoin televisiomonitorilta kuvatusta materiaalista, vieläpä pienestä mustavalkoisesta monitorista. Tuo monitori saattoi ehkä näyttää suoraa kuvaa, mutta paljon todennäköisempää on, että se näytti nauhoitettua materiaalia. NASA ei tietenkään ole koskaan selittänyt, miksi se ei ole koskaan julkaissut varsinaista “suoraa” kuvamateriaalia, vaikka olisikin totta, että alkuperäiset lähetykset oli kuvattava uudelleen. Mutta se lienee nyt turha kysymys, kun nauhat ovat kadonneet.

Kun NASA on myöntänyt, miten alkuperäiset lähetykset luotiin, ei ole vaikea kuvitella, miten väärennetty kuun laskeutumismateriaali olisi voitu tuottaa. Kuten olen jo todennut, 1960-luku oli selvästi matalan teknologian aikakausi, ja NASA näyttää käyttäneen hyvin matalan teknologian lähestymistapaa. Kuten kuuhun laskeutumisen epäilijät ovat todenneet, jos lähetysnauhat toistetaan noin kaksinkertaisella nopeudella, astronautit näyttävät liikkuvan tavoilla, jotka ovat täysin yhdenmukaisia tavallisten ihmisten liikkumisen kanssa täällä maapallolla. Tässä on siis kaava Moonwalk-materiaalin luomiseen: otetaan alkuperäistä materiaalia, jossa naurettaviin asuihin pukeutuneet miehet liikkuvat kömpelösti täällä kotiplaneetallamme, lähetetään se pienen, matalan resoluution televisiomonitorin kautta noin puolen nopeudella ja kuvataan se sitten uudelleen kameralla, joka on suunnattu kyseiseen näyttöön. Lopputuloksena on lähetysvalmiita nauhoja, joissa on paitsi se tärkeä rakeinen, aavemainen ja melko surrealistinen “lähetys Kuusta” -ilmiö, myös astronautit, jotka liikkuvat täysin luonnottomilla tavoilla.

Mutta ei kuitenkaan liian luonnottomasti. Eikö sekin vaikuta hieman oudolta? Jos nyt ollaan rehellisiä (ja testosteronia tuottaville lukijoilleni, tämä on suunnattu teille), keskimääräinen miespuolinen yksilö, olipa kyseessä sitten astronautti tai putkimies, ei koskaan kasva aikuiseksi eikä lakkaa olemasta pikkupoika. Ja kuka mies ei haluaisi nähdä, kuinka korkealle hän pystyy hyppäämään, jos hän saa kerran elämässään tilaisuuden viettää aikaa matalan painovoiman ympäristössä? Tai kuinka kauas hän voi hypätä? Lyödä golfpalloa? Kuka helvetti haluaa nähdä sen? Entä jalkapallon heittäminen 200 jaardin touchdown-syöttöön? Tai miten olisi, jos pojat häikäisevät katsojia jollain tuonpuoleisella akrobatialla?

Ja kyllä, Neil ja pojat osoittivat toisinaan jonkinlaista leikkimielisyyttä, kun heidän väitetään kävelevän Kuussa, mutta eikö ole hieman outoa, että he eivät onnistuneet tekemään mitään sellaista, mitä ei olisi voitu väärentää yksinkertaisesti muuttamalla nauhan nopeutta? Kun kävin yliopistoa, tunsin lentopallojoukkueessa kaverin, jolla oli 32 tuuman pystysuora harppaus täällä maapallolla. Joten kun näen kavereiden hyppäävän ehkä 12 tuumaa, jos sitäkään, 1/6 painovoiman ympäristössä ilman ilmanvastusta, en ole kovinkaan vaikuttunut.

Olenko muuten ainoa, jonka mielestä on outoa, että ihmiset liikkuvat hitaasti Kuussa? Miksi vähentynyt painovoima aiheuttaisi sen, että kaikki liikkuu paljon hitaammin? Kun otetaan huomioon, että he olivat paljon kevyempiä ja ilman sekä tuulen vastus ei vaikuttanut heihin, eikö astronauttien olisi pitänyt pystyä liikkumaan nopeammin Kuussa kuin täällä Maassa? Oliko hidastettu liike ainoa asia, jonka NASA keksi, jotta videomateriaalista saataisiin tuonpuoleisen tuntuinen?

Sanomattakin on selvää, että jos julkisuudessa oleva “kuuhun laskeutumisesta” kertova kuvamateriaali on todellakin luotu niin kuin tässä on ehdotettu, erittäin raskauttava alkuperäinen kuvamateriaali - joka olisi näyttänyt samalta kuin mikä tahansa muu täällä Maassa kuvattu kuvamateriaali lukuun ottamatta typeriä pukuja ja rekvisiittaa - olisi pitänyt tuhota. Ei ehkä olekaan yllättävää, että NASA on nyt sitä mieltä, että alkuperäinen kuvamateriaali on ollut kateissa “joskus 1970-luvun lopulla”.

Valitettavasti kadoksissa ei ole vain videomateriaali. Väitetään, että Kuusta lähetettiin takaisin myös äänitietoja, biolääketieteellisiä seurantatietoja ja telemetriatietoja, joilla seurattiin avaruusaluksen sijaintia ja mekaanista toimintaa. Kaikki nämä tiedot, koko väitetty kuuhun laskeutumisen dokumentaatio, oli niillä yli 13 000 kiekolla, joiden sanotaan olevan kadoksissa. NASA:n ja sen eri alihankkijoiden mukaan kadoksissa ovat myös Kuumoduulien alkuperäiset suunnitelmat/piirustukset. Ja kuukulkijoiden piirustukset. Ja piirustukset koko moniosaisia Saturn V -raketteja varten.

Nykyaikaisella tiedeyhteisöllä ei siis ole mitään keinoa selvittää, oliko kaikki tuo 1960-luvun hieno teknologia edes lähellekään toimivaa vai oliko se vain näennäistä. Ei myöskään ole mitään keinoa tarkastella väitettyjen lentojen fyysisiä tallenteita. Emme voi esimerkiksi tarkistaa polttoaineen kulutusta koko lennon aikana selvittääksemme, millaisella taikatempulla NASA sai pojat lentämään sinne ja takaisin alle 1 prosentilla vaaditusta polttoaineesta. Emmekä näytä koskaan näkevän alkuperäistä, ensimmäisen sukupolven videomateriaalia.

Luulisi, että joku NASA:ssa olisi ajatellut säilyttää tällaisia asioita. Ei ihme, ettemme ole antaneet heille rahaa palata Kuuhun; he luultavasti vain hävittäisivät ne.

Teksti: DAVE MCGOWAN 1.10.2009
Epävirallinen käännös. Alissa McGowanin luvalla. Lähde: https://centerforaninformedamerica.com/moondoggie-1/

Katso Moon Hoax -video

Huom: vahvistamaton uutinen

Sivun alkuun